SERVEI COMUNITARI: DIA MUNDIAL DE LA NUTRICIÓ (28 de maig)

El Dia Mundial de la Nutrició (DMN) és una iniciativa desenvolupada per la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAD), en col·laboració amb altres institucions i amb el suport de la indústria farmacèutica i alimentària. La seva celebració té lloc, des de l’any 2005, cada 28 de maig.

La Fundació Sanitaria Mollet col·labora organitzant una Caminada popular a Gallecs per promoure els hàbits saludables , l’esport i la bona alimentació. Aquest any hauria estat la 10a edició. Els participants en aquest servei comunitari  hem elaborat un material per difondre el lema i l’aliment escollit per aquest any

La nutrició, segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), és la ingesta d’aliments en relació amb les necessitats dietètiques de l’organisme. Una bona nutrició, és a dir, una dieta suficient i equilibrada combinada amb l’exercici físic regular, és un element fonamental d’una bona salut. Una mala nutrició pot reduir la immunitat, augmentar la vulnerabilitat a les malalties i alterar el desenvolupament tan físic com mental.

Aquest any, sota el lema “Anem al gra”. el Dia Mundial de la Nutrició s’ha centrat en els cereals

Els cereals són plantes que s’aprofiten per al gra, que botànicament s’anomena cariopsi, la qual té l’endosperma amb mido que es pot transformar en farina que es presta a diverses preparacions alimentàries (pa, pasta, coca, etc.) i són la matèria primera per a la fabricació de begudes alcohòliques (cervesa, whisky).Ens aporten hidrats de carboni, proteïnes, grasses, vitamines minerals i fibra. Són imprescindibles en qualsevol dieta per l’alt contingut en vitamines i minerals però sobretot per la seva aportació d’hidrats de carboni complexos (midó), que són una font d’energia d’alta qualitat.

Hi ha molts tipus de cereals, i aquests es poden classificar segons el seu processament i segons les seves varietats. Segons el seu processament podem trobar:

  • Refinats: A aquest tipus de cereal se li ha extret el segó i el germen que el componen. A causa d’aquest procés, la seva textura és més fina i el seu temps de conservació és molt més llarg. El problema és que amb aquest procés se’ls elimina una gran quantitat de nutrients, especialment la fibra.
  • Integrals: Aquest és el tipus de cereal que conserva la seva escorça, és a dir, que no se li retira ni el segó ni el germen en el procés de mòlta. Per aquesta raó mantenen les seves propietats nutritives com la fibra, el potassi, el seleni i el magnesi.
  • Enriquits: Es tracta d’un cereal refinat al qual se li afegeix de forma artificial els nutrients que van ser eliminats. No obstant això, no són millors que els integrals perquè encara que se li afegeixen alguns nutrients, la fibra perduda no es pot recuperar.

Segons les seves varietats, podem trobar: arròs, blat de moro, blat, sègol, civada, ordi, sorgo, quinoa, llavors de lli, farro, blat de sarraí, espelta i mill.

El material que hem elaborat en relació a aquest tema consisteix en una capsa blanca que conté un cereal desconstruït, de manera que mostra els elements dels quals consta un cereal, com és el blat de Gallecs. La marca de la nostra capsa és precisament l’eslògan “Anem al gra”.

La nostra intenció és mostrar la importància del cereal a la vida de les persones i a la seva respectiva cultura. Per exemple, aquí, a Europa tot va relacionat amb el blat, a Àsia tot va relacionat amb l’arròs i a Amèrica va relacionat amb el blat de moro. Així, que el que volem mostrar és la simplicitat del blat i la seva complexitat alhora, ja que d’un element tan senzill es poden crear menjars tan elaborats.

El blat que conté la nostra capsa ha estat agafat per nosaltres mateixos a la zona rural de Gallecs. Aquest blat és de la varietat del cor. És una espècie de blat dur, de gra nu, que també s’ha desenvolupat com a cultiu menor a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àsia, perquè els seus grans tenen característiques semblants a les espeltes: sabor excel·lent i propietats nutricionals millors. El blat del cor, també anomenat camut, és un avantpassat dels blats durs moderns que s’ha mantingut sense modificar durant més de 4,000 anys. La sembra es realitza a la tardor, durant els mesos d’Octubre i Novembre, i es recull a l’estiu, entre finals de Juny i Juliol. Aporta molta fibra i és ideal per al restrenyiment i l’obesitat, a més de reduir el colesterol. També és ric en àcids grassos vitals per al sistema nerviós i una excel·lent font nutritiva ja que conté magnesi, ferro, fòsfor, vitamina E, vitamina B1 i B2, potassi, coure i zinc.