El número 10 i els deu anys de l’Aiguaviva

El conegut filòsof i matemàtic grec Pitàgores va néixer a l’illa de Samos, va ser deixeble dels primers i grans filòsofs jonis (Tales, Anaximandro i Anaxímenes) i va viatjar en la seva joventut fins a Egipte i Mesopotàmia. A Crotona, una colònia grega al sud d’Itàlia, va fundar una escola dedicada a l’estudi de les matemàtiques i el desenvolupament espiritual.

Sostenia que l’univers podia desxifrar-se mitjançant els números i que la música reflectia l’harmonia de les esferes celestes, així com que, juntament amb el silenci, era capaç de purificar l’ànima.

Els números determinen el nexe d’unió de totes les coses i la mecànica de l’univers Sencer, són la base de l’esperit i l’únic medi pel qual es manifesta la realitat.

La unió de tots els números estableix la concordança de tots els éssers amb els efectes de les seves accions i constitueix la base de l’harmonia de l’univers.

A més, la geometria permetia sotmetre als números a operacions metafísiques de gran significat simbòlic.

Els pitagòrics van denominar dècada als deu primers números i, en consideració a les seves propietats místiques i a les seves virtuts màgiques, van adjudicar a cadascun d’ells atributs especials que els dotaven de propietats vitals :

L’un és el número de la raó.

El dos representa la dualitat, la diversitat, l’opinió i el principi femení. 

El tres representa l’harmonia i el principi masculí.

El quatre és el símbol de la justícia i de la sensació.

El cinc simbolitza el matrimoni i l’aliança.

El sis és el símbol de la procreació.

El set és el símbol de la virginitat, de la veu, de la llum i de l’arc de Sant Martí.

El vuit simbolitza l’amistat, la plenitud i la reflexió.

El nou és el símbol de l’amor i de la gestació.

I per als pitagòrics, el número deu, al que anomenaven Tetractys, símbol de Déu i de l’univers, emblema suprem, fonament de tot i dipositari de l’escala musical, era el número de més gràcia, atès que hi venien ajuntades totes les virtuts reunides pels altres números, sense sofrir-ne cap de les preocupacions i els desavantatges que segons ells tenien alguns dels precedents al deu. 

Bé, nosaltres ja tenim els deu anys, ja tenim totes les virtuts reunides!

Us convidem a bufar, simbòlicament, les 10 espelmes d’aquest pastís d’aniversari.

MOLTES GRÀCIES!!

Informació que hem tret, en gran part, de la pàgina La matemàtica a l’antiga Grècia <<http://www.xtec.cat/~rcapsada/matgrega/nombresmistics.htm>>

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *