Taller de Llengües

El misteri del número 4

Quan a classe de Taller de Llengües vam estudiar la CDU (la Classificació Decimal Universal), vam veure que tots els números, menys el 4, tenien assignada una matèria. El número 4 estava vacant.

Però, ai, quan vam anar a la biblioteca, una alumna desperta va veure que el número 4 tenia assignada una matèria.

Què és el que ha passat?

Aquesta alumna tan curiosa, que es diu Elisa, està investigant aquest misteri.

Misteri resolt!!

La Classificació Decimal va ser desenvolupada per Melvin Dewey, bibliotecari americà que va tenir un paper important en l’organització de biblioteques nord-americanes. L’any 1876 va publicar la primera versió de la Decimal Classification (DC) que s’ha reeditat i completat constantment. Publicat el 1953 amb el títol Classificació Decimal Universal (CDU) i des d’aleshores ha experimentat importants desenvolupaments i modificacions.

La CDU és un sistema de classificació bibliogràfica en el qual té cabuda tot el  coneixement humà, tant en el pla material com en el conceptual. La seva notació basada en números aràbics fa que sigui independent de qualsevol idioma i alfabet, pel que contribueix a disminuir les dificultats d’ordre lingüístic a les comunitats internacionals.

Estableix una tabla de classificació numèrica que divideix el saber universal en 10 subclasses que, alhora, es poden subdividir per mitjà de noves xifres seguint el principi de classificació jeràrquica que caracteritza la CDU:

0. Obres de referència   (enciclopèdies i diccionaris)
1. Filosofia
2. Religió
3. Ciències socials (sociologia, política, economia …)
4.        ——-
5.  Ciències exactes. Ciències naturals
6.  Ciències aplicades. Tecnologia
7.  Arts
8.  Filologia i literatura
9.  Història i geografia

A Catalunya, Jordi Rubió i Balaguer en va fer una adaptació que va ser publicada l’any 1920 amb el nom de Classificació Decimal. Adaptació per a les biblioteques catalanes.

A les biblioteques públiques de Catalunya s’utilitzen diferents adaptacions de la Classificació Decimal, la del Catàleg Col.lectiu de la Lectura Pública i la del Catàleg Col.lectiu de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
El Departament d’Educació ha elaborat el document “Adaptació de la CDU per a biblioteques escolars d’Infantil, Primària i Secundària” que conté les taules de referència per a la classificació del fons documental del centre . Per l’ús d’aquestes taules heu de tenir en compte:

  • Si la biblioteca pública de la vostra localitat forma part del Catàleg Col.lectiu de la Lectura Pública, deixareu el número 4 buit i utilitzareu el número 8 per Llengua i Literatura.
  • Si la biblioteca pública de l’entorn forma part del Catàleg Col.lectiu de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, utilitzareu el número 4 per Llengua i el número 8 per literatura.

Elisa Pardo – 1r B

Fonts:
http://www.xtec.cat/epergam/CDU/fitxers/cdu.htm
http://www.taranco.eu/cdu/index.htm
http://dpto.educacion.navarra.es/publicaciones/pdf/cdu_cas.pdf
http://www.udcc.org/udcsummary/php/index.php?lang=ca

2 pensaments a “Taller de Llengües

  1. Que crac, Elisa!! No ho sabia tot això, però ara ho començo a entendre!! jajajaja <3

Els comentaris estan tancats.